Kralj Matjaž v Vrtcu Trnovo – Življenje v srednjem veku in danes

1. projekt 2007/2008

Nekega jesenskega dne smo na našem igrišču zaslišali čudne zvoke. Prikazalo se je nekaj modrikastega in takoj nato izginilo. Imelo je velike oči, štrleče lase, ogromna ušesa. Le kaj je to bilo? Ni letelo, niti hodilo, a premikalo se je. Je bila žival? Je bil človek? Ni izgledalo, kot da je z našega planeta. Le od kod prihaja?

Področja našega raziskovanja: družboslovje, državljanska in domovinska vzgoja, socialni kurikulum, mirovna vzgoja in vzgoja za vrednote, večkulturnost, gotika, arhitektura, sporočanje z vizualnimi simboli – v povezavi z drugimi kurikularnimi področji; jezik, narava , gibanje, umetnost, matematika.

Edukacijski projekt Kralj Matjaž je naš prvi celoletni projekt celotnega vrtca. Potekal je v času, ko je Slovenija predsedovala Evropski uniji in je Ljubljana gostila voditelje in druge predstavnike evropskih dežel. Otroci so lahko po televiziji dnevno spremljali sprejeme državnikov, zasedanja, protokol in simbole. V istem času so potekali inovacijski projekti Zavoda Republike Slovenije za šolstvo s področja državljanske vzgoje za vse stopnje šolskega sistema, kamor se je vključil tudi naš vrtec. Aktualno in smiselno se nam je zato zdelo izbrati raziskovalno temo za vzgojitelje in otroke s področja družboslovja. Z izbiro smo želeli olajšati razumevanje kompleksnega in abstraktnega družbeno-političnega dogajanja in ga približati doživljanju predšolskega otroka.

Skozi projekt smo razvijali otrokovo samopodobo, nacionalno in kulturno identiteto, državljanski ponos, občutenje vrednot demokracije, negovanje ter posodabljanje vrednostne tradicije njegove družine in spoštovanje kulturne dediščine.

Delite z drugimi

Facebook
LinkedIn
Email

Več vsebin

Preberite tudi

Skip to content