Papiga Perlita in režiser Ferdo – Produkcija, oddaja, tv oddaje

6. projekt 2012/2013

Lepega jesenskega dne je na raziskovalni poti po Trnovem otroke presenetila pisana, pernata žival. Bila je papiga! Papiga Perlita. Vreščala je, pela, radovedno opazovala otroke, se jim izmikala, ko so jo povlekli za perje, jim nagajala s kljunom in ponavljala besede za nami. S svojim šopirjenjem in neverbalno komunikacijo nam je želela povedati, da nas želi očarati. Zaupala nam je, da si želi nastopati pod sojem žarometov. V tistem času so se namreč v vrtcu in okolici (KUD) pojavili oglasni plakati, ki so vabili na avdicijo za snemanje videospota.

Perlita se je samozavestno prijavila na avdicijo in bila sprejeta. V vrtec je pripeljala režiserja Ferda in nam ga ponosno predstavila. Žal pa se je kmalu pripetila nesreča – režiserju je pogorel studio, v katerem je imel scenarij, kostume in snemalno opremo. Ostal je brez vsega … Otroci so mu skozi leto pomagali narediti nov scenarij, predlagali nove kostume, poiskali rešitev za snemanje in pomagali papigi, da je zablestela kot popolna filmska zvezda z najslavnejšim režiserjem.

Področja našega raziskovanja: Jezik, znanost, tehnika, kultura, gledališče, mediji, socialni kurikulum – v povezavi z drugimi kurikularnimi področji – narava, družba, gibanje, umetnost, matematika.

V tem letu smo otroci, strokovni delavci in starši v zasnovani celoletni zgodbi o »Papigi Perliti in režiserju Ferdu« raziskovali področje jezika. Miselni in kreativni izziv sta bila odkrivanje raznolikosti in podobnosti dveh različnih naravnih okolij, iz katerih sta izvirala protagonista (Amazonija – Slovenija). Da bi izboljšali komunikacijske zmožnosti (govor in izgovorjavo), smo tokrat s pomočjo dveh lutk, katerih karakterja in sposobnosti so si povsem nasprotujoči, raziskovali, odkrivali in ustvarjali glasove skozi besede, rime, ustvarjali pesmi, spoznavali zvrsti izražanja, filmsko produkcijo. Po etapah: »od črke, zloga k besedi«, »od knjige h gledališču« in »od gledališča k običajni komunikaciji (tv, internet …)« smo prišli do končnega cilja projekta – produkcije, oddaje, tv oddaje. Ob pomoči nadobudnih in vedoželjnih otrok, vedno pripravljenih priskočiti na pomoč, smo zgodbo o Perliti in Ferdu ob koncu šolskega leta predstavili staršem in prijateljem. Pripravili smo jim kreativen zaključek predstavitve lastnih filmov v pravem gledališču (KUD).

Delite z drugimi

Facebook
LinkedIn
Email

Več vsebin

Preberite tudi

Skip to content