5. PROJEKT 2010/2011

Pastirček Cene – Pastirsko življenje

No, pa se je prikazal naš Cene! Pastirček, ki živi na pravi pastirski planini, je nekega jesenskega dne tako potrpežljivo in podjetno stal pred našim vrtcem, da so mu skoraj noge primrznile. Za svojo stojnico je mimoidočim ponujal sir. Prav okusen ovčji sir z zelenih pašnikov, visoko v gorah. 

Ker so mu bili otroci iz trnovskega vrtca zelo všeč, jim je zaupal, da je pred kratkim na planini močno grmelo in deževalo, razbesnela se je strašna nevihta. Ko se zjutraj zbudi v sončno jutro, je opazil, da je njegova čreda ovac izginila. Zaman jih je iskal po planini, pogledal za vsak grm, v vsako skalnato votlino, a zaman, njegovih ovc ni bilo nikjer. Prebivalci na njegovi planini so pričeli šepetati, da na sosednji gori živi speči velikan, ki ima zelo rad ovčji sir in mleko. »Kaj pa če se je velikan zbudil in je brez vprašanja vzel tvoje ovce?«, so ga spraševali otroci.

Če je želel Cene raziskati to skrivnost, je moral priti na velikanovo goro. A kako naj pride do gore, če vmes teče reka? Otroke iz vrtca je prosil, da mu pomagajo poiskati rešitev.

Področja našega raziskovanja: Gibanje, tehnika – v povezavi z drugimi kurikularnimi področji – jezik, družba, gibanje, umetnost, matematika.

Otroci, strokovni delavci in starši smo se v zasnovani celoletni zgodbi o »Pastirju Cenetu in ovčki Jagodi« usmerili v raziskovanje področja gibanja, ki je otrokovo jedrno področje razvoja in ustvarjanja. Tokrat sta bili osrednji figuri dve lutki. To je bila posebnost, na katero so se uglaševali tako odrasli kot otroci. Miselni in kreativni izziv sta vsem skupaj predstavljala in krepila raziskovanje in iskanje tehničnih rešitev izdelave mostu, brvi, pretočnika in žičnice kot osnovnih elementov raziskovane teme. Socialno-čustveno področje pa sta pokrivala grajenje medsebojnega odnosa ter vzpostavljanje neverbalne komunikacije z v tem letu prvič izbranim živalskim likom lutke, ovčko Jagodo.

Preberite tudi

Dostopnost